Kan vi ha bröllop när det är Corona?
Hur funka det med bröllop i kyrkan nu?
Hur många får samlas till bröllop?

Frågorna kring Corona och bröllop är många. Hur just ni ska göra är något ni får fundera på.

Reglerna från Folkhälsomyndigheten som gäller i skrivandets stund är att inne i kyrkor får det samlas max 50 personer. De som samlas ska inte tillhöra riskgrupperna eller ha förkylningssymptom. Rekommendationerna betyder inte att ni måste ställa in eller skjuta fram vigseln, istället kan ni hålla det enkelt och med ett fåtal deltagare. Det är till exempel möjligt att genomföra vigseln med bara präst, brudpar och två vittnen. Ni kan också välja att ha vigseln någon annanstans än i kyrkan, till exempel utomhus eller hemma. Det går också bra att filma vigseln och direktsända i sociala kanaler eller via andra digitala tjänster. Eller så kan ni dela filmen i efterhand.

Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:
” – Var och en i Sverige har ett ansvar för att förhindra spridning. De nya allmänna råden innebär att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar. Det är också viktigt att människor håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.”

Summerat om bröllop och Corona från Folkhälsomyndighetens sajt den 9 april 2020:

  • Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Stanna hemma även om du känner dig bara lite förkyld.
  • Res bara om det är nödvändigt.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Res inte kollektivt i rusningstrafik om du kan undvika det.
  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.

Så hur summerar man det, får man ha bröllop när det är Corona?
Ja vigseln får genomföras. Just nu skall vi inte resa inom landet, vi ska stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Är man i riskgrupp skall man undvika folksamlingar så som bröllop. När vi ses skall vi hålla avstånd oavsett om vi är ute eller inne. Det är olämpligt med större bjudningar även om de hålls utomhus eller i hemmet.